Terug naar vragen & antwoorden

Wanneer men zijn slaapsmeekbeden niet afmaakt en in slaap valt

Wanneer iemand in slaap valt voordat hij/zij zijn/haar smeekbeden en Dhikr heeft voltooid, lopen deze dan door tot wanneer men wakker wordt?

Bismillaahir-Rahmaanir-Rahiem(In de naam van Allaah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige). Alle lof komt Allaah toe, vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familieleden, zijn metgezellen en degenen die zijn leiding volgen.

Er is geen overlevering met betrekking tot deze kwestie. Echter het opzeggen van de bekende smeekbeden (voordat men naar bed gaat en vóór het slapen)behoort tot de Soennah van de Profeet salla Allaahoe aleihi wasallam.

Het volgende is overgeleverd: wanneer men de intentie heeft om ‘s nachts op te staan om te bidden en er treedt een situatie op waardoor dit niet mogelijk is. In deze situatie zal Allaah de beloning toch toeschrijven vanwege de goede intentie.

Sheych Ibn Baaz is de volgende vraag gesteld:
“Als een persoon (of het nu een man of een vrouw is) van plan is om ‘s nachtsop te staan om te bidden, en hij/zij dat niet doet, krijgt hij/zij dan de beloning voor wat hij/zij van plan was (voor de intentie)?”

Hij antwoordde:
“Ja, de Profeet salla Allaahoe aleihi wasallam zei:
Als de dienaar ziek wordt of op reis gaat, schrijft Allaah voor hem wat hij deed wanneer hij gezond was of niet op reis ging. Ook wanneer hij zich verslaapt, krijgt hij de beloning van het ‘s nachts opstaan in het gebed. Maar hij kan dat overdag compenseren en dan ontvangt hij dezelfde beloning.
Wanneer er bij de Profeet salla Allaahoe aleihi wasallam iets tussenkwamen hij zijn aanbiddingen niet kon verrichten, of ziek werd, bad hij dan overdag wat hij normaliter ‘s nachts bad. Dit is de Soennah.
Wanneer ziekte hem bezig hield of wanneer hij in slaap viel en hij hierdoor zijn Witr gebed niet bad of wat hij aan Qor-aan reciteerde en smeekbedenuitsprak niet haalde, dan compenseerde hij deze overdag (vóór het Dhohr gebed).Dit is het beste en hiervoor krijgt hij de volledige beloning”.

De Boodschapper van Allaah salla Allaahoe aleihi wasallam zei tegen de Sahaabah tijdens de strijd om Taboek:

 "إِنَّ بِالْمَدِينَةِ لَرِجَالاً مَا سِرْتُمْ مَسِيراً، وَلاَقَطَعْتُمْ وَادِياً إِلاَّ كانُوا مَعكُم ، حَبَسَهُمُ الْمَرَضُ".
وَفِي روايَة:" إِلاَّ شَركُوكُمْ في الأَجْر". رَواهُ مُسْلِمٌ.
وعَنْ أَنَسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: رَجَعْنَا مِنْ غَزْوَةِ تَبُوكَ مَعَالنَّبِيِّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَال:
"إِنَّ أَقْوَامَاً خَلْفَنَا بالمدِينةِ مَا سَلَكْنَا شِعْباً وَلاَوَادِياً إِلاَّ وَهُمْ مَعَنَا، حَبَسَهُمْ الْعُذْرُ". رواهُ البُخَارِيُّ.

“Er zijn mensen (achtergebleven) in Medina, jullie lopen geen afstand of steken geen vallei over, of zij zijn (ook) met jullie. Zij krijgen dezelfde beloning als jullie”.
De Sahaabah vroegen:
“O Boodschapper van Allaah! Terwijl zij in Medina zijn?”
Hij zei: “Terwijl ze in Medina zijn, zij zijn door ziekte verhinderd”.
In een andere overlevering: “Zij zijn door een excuus verhinderd”.
“Dit betekent dat degene die door een oorzaak belemmerd wordt voor een goede daad  terwijl hij de intentie (of gewoonte) heeft om deze te verrichten, hij zijn beloning toch zal ontvangen”.

https://binbaz.org.sa/fatwas/11296/%D8%AD%D9%83%D9%85-%D9%85%D9%86-%D9%86%D9%88%D9%89-%D9%82%D9%8A%D8%A7%D9%85-%D8%A7%D9%84%D9%84%D9%8A%D9%84-%D8%AB%D9%85-%D8%B9%D8%AC%D8%B2-%D8%B9%D9%86-%D8%B0%D9%84%D9%83

De zuivere Islaam
Volgens het begrip van de vrome voorgangers
Doneren