Terug naar vragen & antwoorden

Vasten in een land en de Ied vieren in een ander land

Hoe moet ik handelen als ik met vasten begon in een land waar men later met het vasten is begonnen en Ied el Fitr in een andere land waar men een dag eerder begon met vasten?

Bismi Allaahi Ar-Rahmaani Ar-Rahiem (In de naam van Allaah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige). Alle lof komt Allaah toe, vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familieleden, zijn metgezellen en degenen die zijn leiding volgen.

Het gebeurt vaak dat sommige reizigers met vasten beginnen in een land waar men een dag eerder of een dag later begint met vasten dan het land waar men naar op reis was. In het geval dat men in het land van bestemming 29 dagen vast, dan heeft de reiziger bij terugkeer maar 28 dagen gevast. En wanneer men een dag eerder heeft gevast en naar een land afreist waar men 30 dagen heeft gevast, dan zal de reiziger 31 dagen vasten. Hoe kan men dit oplossen?

Aan Sheych Ibn Oethaimien rahimahoe Allaah werd de volgende vraag gesteld:
“Wat is het oordeel over iemand die in een Islamitisch land vast en vervolgens verhuist naar een ander land waarvan de inwoners later zijn begonnen met vasten. Is hij verplicht om meer dan dertig dagen te vasten of omgekeerd?”
De Sheych antwoordde: “Als een persoon van het ene Islamitische land naar het andere verhuist waarvan de inwoners het vasten later verbreken dan het land waar hij vandaan komt, dan moet hij zijn vasten voortzetten totdat zij het vasten verbreken. Hierna verwees de Sheych naar de Hadieth waarin de Profeet Salla Allahoe aleihi wasallam waarin hij zei:

"الصَّوْمُ يَوْمَ تَصُومُونَ وَالْفِطْرُ يَوْمَ تُفْطِرُونَ وَالْأَضْحَى يَوْمَ تُضَحُّونَ".

رواه الترمذي وصححه الألباني في صحيح الترمذي.

Interpretatie van de betekenis van de overlevering:
“Het vasten is de dag waarop jullie (gezamenlijk) vasten, en het verbreken van het vasten is de dag waarop jullie het vasten (gezamenlijk) verbreken, en Ied el-Adha is de dag waarop jullie offeren”.
Overgeleverd door At-Tirmidhie en authentiek verklaard door El-Albaanie in Sahieh At-Tirmidhie.

Met andere woorden al deze gelegenheden horen jullie samen uit te voeren zelfs als er een dag of meer aan wordt toegevoegd. Als iemand naar een land is gereisd waar de zon later onder gaat, blijft hij vasten totdat deze onder gaat. Zelfs als de dag twee of drie uur langer duurt dan de gebruikelijke dag. En wanneer men naar een ander land verhuist en de nieuwe maan daar niet werd waargenomen, beval de Profeet salla Allaahoe aleihi wasallam dat we niet moesten vasten of het vasten verbreken tenzij het (de maan) wordt waargenomen. De Sheych verwijst hiermee naar de volgende Hadieth, de Profeet Salla Allahoe aleihi wasallam zei:

"صُومُوا لِرُؤْيَتِهِ وأَفْطِرُوا لِرُؤْيَتِهِ، فإنْ غُبِّيَ علَيْكُم فأكْمِلُوا عِدَّةَ شَعْبَانَ ثَلَاثِينَ".

أخرجه البخاري ومسلم.

“Begin met vasten wanneer het wordt waargenomen en verbreek het vasten wanneer het (weer) wordt waargenomen. En als het niet mogelijk is om naar de lucht te kijken door bewolking, houdt dan dertig dagen aan voor de maand Sha’baan”.
Overgeleverd door El-Boekhaarie en Moeslim.

De Sheych vervolgt:
“Wat het tegenovergestelde betreft: Als men reist van een land waar de maand later was begonnen naar een land waar de maand eerder was vastgesteld, dan verbreekt hij zijn vasten met hen en haalt hij later in wat hij aan dagen heeft gemist. Als hij een dag heeft gemist haalt hij één dag in en als hij twee dagen heeft gemist haalt hij twee dagen in…”.
Einde citaat, bron: Majmoe’ Fataawaa Sheych Ibn Oethaimien 19/vraag 24.

In een andere Fatwaa zei de Sheych, iemand zou kunnen zeggen:
“Waarom zei u in het eerste geval dat men meer dan dertig dagen moet vasten en in het tweede geval moet inhalen?”

De Sheych antwoordde:
“In het tweede geval moet men inhalen omdat de maand niet korter kan zijn dan negenentwintig (29) dagen en meer dan dertig (30) dagen vasten omdat de nieuwe maan niet is waargenomen. In het eerste geval zeiden we: Verbreek het vasten, zelfs als de negenentwintig dagen nog niet zijn volbracht. En omdat de nieuwe maan is waargenomen moet men dus het vasten verbreken. Het is niet mogelijk om door te vasten terwijl de maan van Shawwal is waargenomen. En als je minder dan 29 dagen had gevast, ben je verplicht die 29 dagen te voltooien. Als je naar een land gaat waar de nieuwe maan nog niet is waargenomen, ben je nog steeds in de Ramadhaan. Dus waarom verbreek jij je vasten? Je moet je vasten voortzetten. En als de maand langer wordt voor jou, dan is dat het hetzelfde als de dag dat langer is vanwege het aantal uren”.
Einde citaat, bron: Majmoe’ Fataawaa Sheych Ibn Oethaimien 19/vraag 25, zie ook hier.

De zuivere Islaam
Volgens het begrip van de vrome voorgangers
Doneren