Terug naar vragen & antwoorden

Regelgeving van de alcoholhoudende medicijnen

In verband met een longontsteking heeft een persoon van een huisarts een alcoholhoudende medicijn voorgeschreven. De alcohol in het medicijn is een klein percentage. Kunt u ons wellicht adviseren of dit toegestaan is?

Bismi Allaahi Ar-Rahmaani Ar-Rahiem
(In de naam van Allaah, De Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle).
Alle lof komt Allaah toe, vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familieleden, zijn metgezellen en degenen die zijn leiding volgen.

Het is Haraam (verboden) om alcohol te gebruiken als medicatie. Dit is conform de teksten uit het Boek van Allaah, de Soennah van Zijn Profeet salla Allaahoe aleihi wasallam en het consensus (de overeenstemming) van de Sahaabah. Dit is ook later bevestigd door het consensus van de vier rechtsscholen: de Hanafie, de Malikie, de Shaafi’ie en de Hanbalie en de hele Islamitische Oemmah. Maar als een bedwelmend middel in een klein percentage wordt gemengd met water of medicijnen, en er geen spoor van de alcohol achter blijft, zodat het niet bedwelmend wordt, dan is het toegestaan. Dit valt dus niet onder de verbodsbepaling, noch wat betreft het verbod om het te slikken, noch wat betreft de onzuiverheid ervan.

Sheych Mohammed Ibn Saalih Ibn Oethaimien (overleden 1421 H) zei:
“Wat betreft de alcoholische stoffen in sommige medicijnen, als het effect van die alcohol in dit medicijn voorkomt, op een zodanige manier dat iemand er dronken van wordt; dan is het Haraam (verboden). En als het effect niet concreet is, en is er alcohol in gemaakt voor de houdbaarheid; daar is niets mis mee; omdat de alcohol er geen invloed op heeft”.
Einde citaat. Bron: Al-Liqaa-e El-Maftoeh nr. 56.

In een andere Fatwaa zei hij:
“Wat betreft het mengen van sommige medicijnen met wat alcohol; leidt niet tot het Haraam worden van het medicijn. Dit wanneer de alcohol geen enkel effect lijkt te hebben op het mengsel, conform de mening van de mensen van kennis (de geleerden).”
Einde citaat.

Het permanent comité voor Fatwaa en onderzoek zei:
“Het is niet toegestaan om medicijnen te mengen met bedwelmende alcohol. Maar als ze (de medicijnen) al gemengd zijn met alcohol, is het toegestaan om ze te gebruiken als het percentage van de alcohol klein is en het effect ervan niet zichtbaar is op de kleur, smaak of geur van het medicijn. Anders is het Haraam (verboden) om ze te gebruiken wanneer zij (de medicijnen) gemengd zijn (met alcohol)”.
Majmooe’ Fataawaa Fataawaa 22/92. Bron: zie hier

Samengevat, het is toegestaan medicijnen te gebruiken die alcohol bevatten, op voorwaarde dat het alcoholpercentage laag is en dat de effecten ervan niet zichtbaar zijn. Dit is de mening van:

  • Sheych Mohammed Ibn Saalih Ibn Oethaimien;
  • Het Permanente Commissie;
  • De Islamitische Fiqh Academie en anderen.

Dit omdat het effect ervan niet tot uiting komt in de kleur, smaak of geur van het geneesmiddel.
En Allaah de Verhevene weet het, het beste.

De zuivere Islaam
Volgens het begrip van de vrome voorgangers
Doneren