Terug naar artikelen

Is het toegestaan om foto’s van levende wezens zoals mensen en dieren te maken?

Bismillaahir-Rahmaanir-Rahiem (In de naam van Allaah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige).
Alle lof komt Allaah toe, vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familieleden, zijn metgezellen en degenen die zijn leiding volgen.

Zoals bekend, is het onnodig maken van foto’s en afbeeldingen van schepsels waarin een ziel is (foto's van mensen en dieren) Haraam. Met ‘onnodig’ wordt bedoeld alle foto’s, opnames en afbeeldingen buiten het noodzakelijke, zoals foto’s voor documenten (paspoorten, ID’s. rijbewijzen…), foto’s voor medische doeleinden, alsook de foto’s die mede kunnen helpen om criminelen op te sporen en dergelijke.

Wij nodigen u uit om de volgende overleveringen en de Fataawaa van de grote geleerden te lezen:

1- De overleveringen van de Profeet salla Allaahoe ‘aleihi wasallam:

‘Aisha radhya Allaahoe ‘anhaa zei: De Profeet salla Allaahoe ‘aleihi wasallam kwam van een reis terug en ik had de Sahwa [سَهْوَة] (een kleine kamertje, een inbouw kast) met een Qiraam [قِرَام] (een wollen doek) met afbeeldingen bedekt. Toen de Profeet salla Allaahoe ‘aleihi wasallam deze zag, werd hij boos en verscheurde de Qiraam en zei:

"إِنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَذَابًا عِنْدَ اللَّهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ الْمُصَوِّرُونَ".

رواه البخاري ، مسلم وغيرهما.

(Interpretatie van de betekenis van de overlevering):

“Voorwaar, de zwaarste bestrafte mensen bij Allaah op de Dag des Oordeels zijn degenen die de schepping van Allaah namaken”.

Overgeleverd door El-Boekhaarie, Moeslim en anderen.

In een andere overlevering zei ‘Aisha radhya Allaahoe ‘anhaa:

عَنْ عَائِشَةَ أُمِّ المُؤْمِنِينَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا : أَنَّهَا اشْتَرَتْ نُمْرُقَةً فِيهَا تَصَاوِيرُ ، فَلَمَّا رَآهَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَامَ عَلَى البَابِ ، فَلَمْ يَدْخُلْهُ ، فَعَرَفْتُ فِي وَجْهِهِ الكَرَاهِيَةَ ، فَقُلْتُ : يَا رَسُولَ اللَّهِ أَتُوبُ إِلَى اللَّهِ ، وَإِلَى رَسُولِهِ مَاذَا أَذْنَبْتُ ؟ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَا بَالُ هَذِهِ النُّمْرُقَةِ ؟ قُلْتُ : اشْتَرَيْتُهَا لَكَ لِتَقْعُدَ عَلَيْهَا وَتَوَسَّدَهَا ، فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ أَصْحَابَ هَذِهِ الصُّوَرِ يَوْمَ القِيَامَةِ يُعَذَّبُونَ ، فَيُقَالُ لَهُمْ أَحْيُوا مَا خَلَقْتُمْ وَقَالَ : إِنَّ البَيْتَ الَّذِي فِيهِ الصُّوَرُ لاَ تَدْخُلُهُ المَلاَئِكَةُ".

رواه البخاري ومسلم.

(Interpretatie van de betekenis van de overlevering):

‘Aisha radhya Allaahoe ‘anhaa zei dat zij een kussen heeft gekocht waarop afbeeldingen staan. Toen de Profeet salla Allaahoe ‘aleihi wasallam dat zag, bleef hij bij de deur staan en wilde niet naar binnen. Ik zag zijn afkeer op zijn gezicht.

Ik zei: “O Boodschapper van Allaah, ik toon berouw aan Allaah en aan Zijn Boodschapper, wat heb ik verkeerd gedaan?”

De Boodschapper van Allaah salla Allaahoe ‘aleihi wasallam zei:

“Hoe zit het met dit kussen?”

Zij antwoordde:

Deze heb ik voor je gekocht zodat je daarop kunt zitten en leunen”.

De Boodschapper van Allaah salla Allaahoe ‘aleihi wasallam zei hierop:

“Degenen die deze afbeeldingen maken worden op de Dag des Oordeels gemarteld. Er zal tot hen gezegd worden: breng tot leven wat jullie hebben gecreëerd”.

Hij voegde eraan toe:

"De engelen gaan geen huis binnen waar een beeld is."

Overgeleverd door El-Boekhaarie en Moeslim.

Naafi’ radhya Allaahoe ‘anhoe zei dat Abdoellaah Ibn Omar radhya Allaahoe ‘anhoemaa zei dat de Profeet salla Allaahoe ‘aleihi wasallam heeft gezegd:

عَنْ نَافِعٍ، أَنَّ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ عُمَرَ، رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا أَخْبَرَهُ: أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ:

"إِنَّ الَّذِينَ يَصْنَعُونَ هَذِهِ الصُّوَرَ يُعَذَّبُونَ يَوْمَ القِيَامَةِ، يُقَالُ لَهُمْ: أَحْيُوا مَا خَلَقْتُمْ".

رواه البخاري ومسلم وغيرهما.

(Interpretatie van de betekenis van de overlevering):

“Voorzeker, degenen die deze afbeelding maken zullen gestraft worden op de Dag der Opstanding. Er zal tot hen gezegd worden: brengt tot leven wat jullie ‘geschapen’ hebben”.

Overgeleverd door El Boekhaarie, Moeslim en anderen.  

Abdoellaah Ibn 'Abaas zei: Ik hoorde Mohammed salla Allaahoe ‘aleihi wasallam zeggen:

وَعَن ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّه صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم يَقُولُ: "مَنْ صَوَّرَ صُورَةً فِي الدُّنْيَا كُلِّفَ أَنْ يَنْفَخَ فِيهَا الرُّوحَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ، وَلَيْسَ بِنَافِخ".

رواه البخاري ومسلم.

"Degene die een afbeelding maakt in deze wereld zal opgedragen worden om er een ziel (leven) in te blazen op de Dag Der Opstanding en dit zal hij nooit kunnen."

Overgeleverd door El-Boekhaarie en Moeslim.

2-Fatwaa het Permanent Comité voor Wetenschappelijk Onderzoek en Fatwaa:

De volgende vragen zijn aan Het Permanent Comité voor Wetenschappelijk Onderzoek en Fatwaa gesteld:

"Er is een discussie geweest tussen een aantal broeders over het oordeel betreffende het maken van foto’s en het bewaren hiervan, maar de discussie was niet echt vruchtbaar.

Wat is dan het oordeel over het maken en bewaren van foto’s?"

Antwoord:

“Het maken van foto’s van mensen en dieren en deze bewaren is Haraam. Sterker nog, deze (handeling) behoort tot El-Kabaa-ir (de grote zonden). Dit vanwege de overgeleverde authentieke Ahaadieth, waarin zware straffen worden aangekondigd voor degenen die deze foto’s maken en voor degenen die deze bewaren.

Dit kan namelijk een aanleiding zijn voor het begaan van Shirk, zoals dat wordt gedaan met de foto’s van ‘belangrijke personen (prominenten)’ en de foto’s van de vrome mensen. Maar dit kan ook naar Fitan (meervoud van Fitnah) leiden, zoals wanneer men foto’s maakt van mooie vrouwen, onder de acteurs en actrices en de schaars geklede vrouwen”.

En bij Allaah ligt al het succes en moge Allaah Zijn Salaat en Salaam zenden op onze Mohammed, zijn familieleden en zijn metgezellen.

Het Permanent Comité voor Wetenschappelijk Onderzoek en Fatwaa, Fatwaa nr. 1978.

Abdoellaah Ibn Qa’oed, lid;

Abdoellaah Ibn Ghoedayaan, lid;

AbdoerRazaaq ‘Afiefie, vice voorzitter;

AbdoelAziz Ibn Abdoellaah Ibn Baaz, voorzitter.

3-Fatwaa het Permanent Comité voor Wetenschappelijk Onderzoek en Fatwaa:

"Heeft de opname met een videocamera hetzelfde oordeel als foto’s maken met de (gewone) camera?"

Antwoord:

“Ja, op de regel van videografie berust hetzelfde oordeel als foto’s maken met een camera, namelijk dat het verboden is en dat het Haraam is, vanwege de algemene bewijzen”.

En bij Allaah ligt al het succes en moge Allaah Zijn Salaat en Salaam zenden op onze Profeet Mohammed, zijn familieleden en zijn metgezellen.

Het Permanent Comité voor Wetenschappelijk Onderzoek en Fatwaa.

Bakr Aboe Zaid, lid;

AbdoelAziz Aal Ash-Sheych, lid;

Saalih El-Fawzaan, lid;

Abdoellaah Ibn Ghoedayaan, lid;

AbdoerRazaaq ‘Afiefie, vice voorzitter;

AbdoelAziz Ibn Abdoellaah Ibn Baaz, voorzitter.

4-Fatwaa van Sheych AbdoelAziz Ibn Abdoellaah Ibn Baaz rahimahoe Allaah:

"Is het toegestaan voor een persoon om zichzelf te fotograferen en de foto naar zijn familie te sturen tijdens de ‘Ied e.d.?"

Antwoord:

“Er zijn veel Ahaadieth (meervoud van Hadieth) van de Boodschapper van Allaah salla Allaahoe ‘aleihi wasallam die foto’s maken verbieden en degenen die deze maken vervloeken. Tevens is hen ook een zware straf aangezegd. Daarom is het niet toegestaan voor de moslims om zichzelf of wezens die een ziel hebben te fotograferen, behalve bij noodzaak, zoals voor een paspoort e.d. Wij vragen Allaah de toestanden van de moslims te verbeteren en dat Hij het de regeringsleiders het mogelijk maakt om zich aan de Sharie’ah te houden en op te passen voor wat hiermee in strijd is”.

Majmooe’ Ftaawaa Sheych Ibn Baaz 1/437.

5-Fatwaa van Sheych Ibn Baaz rahimahoe Allaah:

De volgende vraag is aan Sheych Ibn Baaz rahimahoe Allaah gesteld:

"Mijn vrouw woont bij mij in Saoedi-Arabië en wil haar foto naar haar moeder in Egypte sturen om gerustgesteld te worden. Ik heb een Fatwa gehoord waarin staat dat fotografie met camera's Haraam is."

Behoort het maken van foto’s in dit geval beschouwd te worden als “een noodzakelijke die dingen die taboes zijn toestaat?

Antwoord:

“Dit (het foto’s maken) behoort niet tot een noodzaak. Zij mag geen foto sturen naar haar moeder en ook niet naar iemand anders buiten haar moeder. Dit is geen noodzaak. Laat haar haar (een brief) schrijven, of telefoneren, en alle lof aan Allaah. Maar het sturen van foto is niet toegestaan”.  

https://binbaz.org.sa/fatwas/6750/حكم-ارسال-المغترب-صوره-لاقاربه

5-Fatwaa van Sheych El Albaanie rahimahoe Allaah:

Sheych zei in zijn boek Aadaab Az-Zifaaf:

“De ophanging van afbeeldingen (op de wanden), ongeacht of ze een lichaam hebben of niet, een schaduw hebben of geen schaduw, handmatig gemaakt of fotografisch, dit alles is niet toegestaan. Tevens moet degene die in staat is om deze te verwijderen en/of te scheuren, dit ook doen”.

Aadaab Az-Zifaaf blz. 185.

En Allaah de Verhevene weet het, het beste.

De zuivere Islaam
Volgens het begrip van de vrome voorgangers
Doneren